Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatok gondozása- Hüllők

 

Hüllők

 

Kígyó Házi kedvencként leggyakrabban tró­pusi területekről származó óriáskígyókat tar­tanak Magyarországon, szivárványos vagy a vörösfarkú boát, a barnássárga tigrispitont és a világosabb színű királypitont. Ezenkívül sok más faj is kapható kisállat-kereskedések­ben, például gabona- vagy a királysikló.

Tartsa a kígyót szövethálóval vagy finom dróthálóval fedett terráriumban. Az 1 m-nél rövidebb kígyónak legalább 60x30x30 cm méretű helyre van szüksége, amíg az 1 m és 1,5 m közötti kígyó terráriuma nem lehet ki­sebb, mint 90x45x45 cm.

Függesszen alacsonyan a terrárium fölé nagy teljesítményű vagy infravörös égőt, amely 18-20 °C-os hőmérsékletet teremt a mérsékelt övi, és 24-30 °C-osat a trópusi kígyók számára.

A kígyónak árnyékos helyre is szüksége van, ahová elrejtőzhet a nagy nyári melegek­ben vagy az égő hősugarai elől. Erre a célra megfelel egy darab görbe fakéreg vagy né­hány egymásra halmozott kő. Tegyen be egy tál vizet is, amelyben a kígyó megmártózhat.

A kígyók gyakran vedlik le egész bőrüket, amikor is alultápláltság vagy kiszáradás lép­het fel. A legegyszerűbb megoldás ilyenkor nyirkos tőzegmohával bélelt gyapotzsákba helyezni kígyót. A vedlés általában 12 órán belül lezajlik. Ellenőrizze, hogy a szem körül is lejött-e bőr. Ha nem, távolítsa el óvatosan kézzel.

A kígyókat tartó kisállat-kereskedésekben megfelelő táplálék is kapható. A kisebb kí­gyók ebihalat, halivadékot, csetrit, aranyhalat, fehér húsú nyers haldarabkákat fogyaszta­nak. Az ételt tegye mindig vízbe.

Nagyobb kígyóknak rendszerint hetente egyszer vagy kétszer egérre, fiatal patkányra vagy csirkére van szüksége. A legtöbb faj az élő zsákmányt kedveli, de általában elfogad­ja a frissen megölt vagy hosszabb ideje dög­lött állatot is.

Gyíkok A gyíkok közül különösebb gond nél­kül tartható az ázsiai vízi agáma, a sztyeppéi varánusz, a sisakos baziliszkusz és trópusi gekko.

Tartsa a gyíkot fedett terráriumban, állan­dó, 24 °C-os hőmérsékleten. Szabályozza a meleget lámpával. A terrárium alját szórja

be homokkal és kaviccsal, és tegyen bele vizestálat. Helyezzen a terráriumba követ, amelyen a gyík sütkérezhet, és alakítson ki védett üreget, amelyben a gyík hűsölhet.

Etesse a gyíkot eleven léggyel, dongóval és más rovarokkal, kukaccal, lisztbogárral, valamint tojással kevert vagdalt hússal.

 

 

Érvek:

  • Vannak, akiket már a hüllők puszta látványa, megfigyelése is lenyűgöz. Egyes fajok népszerűségüket nem kis részben dinoszaurusz őseikhez való hasonlóságuknak köszönhetik.
  • A kisebb hüllőket komolyabb anyagi ráfordítás nélkül be tudjuk szerezni és gondozásuk sem jár különösebb munkával.
  • A terrárium berendezése után az állat gondozása már viszonylag egyszerű.
  • A legtöbb hüllőfajtát könnyű etetni.

Ellenérvek:

  • A nagyobb hüllőkkel vigyázni kell: időnként agresszívé válhatnak és harapásuk is veszélyes lehet.
  • A kígyókat és egyes gekkófajtákat élő eleséggel - patkánnyal, egérrel, esetleg szopósegérrel - kell etetni.
  • A hüllőknél gyakori a szalmonellás fertőzés, ami emberre is átterjedhet és komoly bélbántalmakat okozhat.

Általános megjegyzés

Minden hüllőfajtának eltérő az étrendje. Fontos, hogy már az állat megvásárlása előtt begyűjtsünk a fajta etetésével kapcsolatos minden lehetséges információt. Gondoljunk bele, mennyire felzaklathat egy gyermeket a tudat, hogy kedvence azért pusztult el, mert mondjuk a hibás étrendválasztás miatt egyszerűen éhen halt. Vásárlás előtt érdemes olvasgatni, tájékozódni!

 

 
 

 Statisztika

Online: 2
Összes: 564309
Hónap: 3776
Nap: 113