Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatok gondozása- Madarak

 

Érvek:

  • Méretet és jellemet tekintve is igen széles a választék.
  • Sok fajta tanítható és képes a "beszédre" is. Kifejezetten társaságkedvelő, interaktív állatok.
  • Nagyságtól és fajtától függően áruk is széles skálán mozog.
  • A madár étrendi szükségleteit madáreleséggel és a konyhában egyébként is megtalálható élelmiszerekkel könnyen kielégíthetjük.

Ellenérvek:

  • A nagyobb madarak gyakran több törődést és időt igényelnek.
  • Néhány papagájfajta akár 50 évig is elélhet.
  • Egyes madarak csípnek; a nagyobbak komoly sérülést is okozhatnak.
  • Más madarak igen aprók és törékenyek.
  • A kalitkát napi rendszerességgel tisztítani kell, a madárnak minden nap friss ételt és vizet kell biztosítani.
  • A madarak terjeszthetik az ornitózis (papagájkór, pszittakózis) nevű betegséget, ami a gyerekeket, időseket és legyengült immunrendszerű embereket könnyen megbetegítheti.

Galambok 

Magyarországon 107 egyesületben több ezer tag foglalkozik galambtenyésztéssel. Ha önt is érdekli e szórakoztató tevékenység, min­denekelőtt forduljon a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségéhez (1071 Budapest, Dembinszky utca 52. - tel.: 342-5538), ahol tanácsokat kaphat arra vonat­kozóan, hogyan kezdjen hozzá a galambte­nyésztéshez: mit kell hozzá beszereznie, egy­szerű állattartásnak tekinti-e ezt a tevékeny­séget, vagy esetleg postagalambokkal szeret­ne versenyszerűen foglalkozni. Feltétlenül hasznos, ha csatlakozik valamelyik egyesület­hez, ahol tapasztalt tenyésztők segítenek a kezdeti nehézségek leküzdésében.


A galambdúc legyen száraz és jól szellő­ző. Optimális esetben úgy állítsa fel, hogy dél-délkelet felé nézzen, sok napfényt kapjon és a nyugati széltől védett legyen.Első lépésként galambdúcokat szerezzen be, amelyek mérete attól függ, hány madarat akar tartani, de minden madárra nagyjából 0,6 m3 teret számoljon.

A madarakat főként kukoricával és más magvakkal táplálja, ehhez adjon némi zöld­táplálékot. Az állatkereskedésekben vagy speciális ellátóktól vásároljon kukorica- és magkeveréket. Egy galamb átlagosan 25-40 g-ot eszik naponta. Az emésztés elősegítésé­re apró kavicsokról is gondoskodjon.

A szaporodás rendszerint az év elejére esik, de a hosszú távú versenyekre kijelölt madarakat rendszerint márciusban párosít­ják, így a megfelelő időpontban lesznek csúcsformában. A galambfiókák nagyjából 30 nappal a párzás után kelnek ki, és három­hetes, egy hónapos korukban kezdenek önál­lóan táplálkozni. Hat-nyolc napos korukban törzskönyvi gyűrűt kapnak, amelybe feltünte­tik az ország rövidített jelzését, az évszámot, valamint egy betűt és öt számot.

 
 

 Statisztika

Online: 1
Összes: 607693
Hónap: 1671
Nap: 56