Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hermelin

 

Nagyon ügyes vadász, gyorsaságának köszönhetően a saját méreténél nagyobb állatokat is elejti. A hermelin teste igen karcsú és nyúlánk. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad. Közben felágaskodik és figyel. Természetes ellenségei főként a baglyok, rókák, macskák – valamint az ember. Értékes bundája miatt vadásznak rá.

A téli vedlés novemberben vagy decemberben kezdődik; ilyenkor az állat fekete farokhegyét leszámítva hófehér színt ölt. A fehér téli bunda először a hermelin hasán, nyakán és farka alatt kezd növekedni. Nyáron a háta gesztenyebarna; hasa és melle fehér (esetleg sárgás árnyalattal), farka hegye fekete.

A hermelin testhossza 30-40 cm, a 13 cm-es, bozontos farkát is beleszámítva. A hím hermelin jóval nagyobb a nősténynél, tömege 200-450 gramm, a nőtény mindössze 150-300 gramm-os.

A hermelin zömmel egerekkel és pockokkal táplálkozik, bár gyakran megdézsmálja a madarak fészkeit is.

Természetes életkörülmények között másfél-két év egy hermelin átlagos élettartama – a hímek valamivel rövidebb életűek, mint a nőstények. Fogságban 7…8, esetenként 10 évig élnek.

A hermelin élőhelye kiterjed egész Európára, megtalálható a Pireneusokban és az Alpok partjainál, a Jeges-tengernél és Ázsiában is. Hazánkban vizes élőhelyeken fordul elő. A hermelin javarészt a nyílt területek, így a mezők, rétek, folyó- és tópartok lakója.

A hermelin párzási ideje tavasz első hónapjaira esik. A nőstény a párzást követő 8-9. héten, elhagyott hörcsög- vagy ürgelyukban hoz világra 2-6 csupasz és vak hermelinkölyköt. A hím hermelin példamutató apa, a kicsinyek felneveléséből teljes mértékben kiveszi a részét.

A hermelin védett állatfaj. Kölyökkorában fogságba esve az emberhez szelídül. Természetvédelmi értéke: 10.000 Ft.

 

 

Télen:

 

 

Nyáron:

 
 

 



Statisztika

Online: 1
Összes: 470964
Hónap: 10692
Nap: 322