Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hód

 

A hódok minden más emlősállatnál tehetségesebb építőmesterek. Ha nem találnak megfelelő tavat, amelyen szigetszerű várukat felépíthetnék, a hódok gátakkal rekesztik el a folyókat, patakokat.

Ez a bámulatos építőmunka úgy veszi kezdetét, hogy a hódpárok egy erdős patak-vagy folyóvölgyben kiválasztják leendő otthonuk helyszínét, majd elkezdik a munkát borotvaéles metszőfogaikkal. Nemcsak fiatal fákat, hanem akár 50 cm vastag fatörzseket is átrágnak. A hódok beledöngölnek néhány ágat a folyómederbe, majd a kidöntött fatörzseket és leveles ágakat ezeken a támasztékokon vontatják keresztül. A gátat a hódok úgy alakítják ki, hogy ellenálljon az újonnan felduzzasztott tavacska víznyomásának. Egy ilyen gát 30 méter hosszú és 3m magas is lehet.
A hódok ezután a várukat építik meg. Ez egy sárból, nádból, gallyakból és kövekből álló jókora kupola alakú építmény. Belsejében lakóhelyiséget vájnak ki, amelyben a vízszintnél magasabbra emelt alvókamra is van. Hogy ne támadhassák meg őket, ezért a vár minden bejárata a víz alatt nyílik, s kizárólag úszva lehet bejutni.
Ha nagy esők után a tó kiöntéssel fenyeget, a hódok a gát végén levő túlfolyók kiszélesítésével leengedik a fölösleges vizet. Ha pedig a tó vízszintje annyira lesüllyed, hogy a vár bejáratai szárazra kerülhetnek, a túlfolyókat leszűkítik.

 
 

 Statisztika

Online: 3
Összes: 564310
Hónap: 3776
Nap: 114