Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Törpehörcsögök

 

 

 

Törpehörcsögfajták:
 
-Szibériai Törpehörcsög
-Rubovszky Törpehörcsög
-Dzsungáriai Törpehörcsög
 
 
Dzsungáriai törpehörcsög

Bár a dzsungáriai törpehörcsög társaságkedvelő állat, csak a különböző neműek férnek meg békésen egymás mellett.

Története:

Szibériából származik, Európában csak az 1980-as években vált népszerűvé.

Leírása:

A hozzá nagyon hasonló Campbell-hörcsöggel ellentétben ennek a fajtának csak három színváltozata ismert: a vadas, a winter-white és a pearl (gyöngyház).

Az állat helyének kialakítása:

Szobahőmérsékleten, leginkább 20-25 °C-on érzik jól magukat. Melléképületben is elhelyezhetjük őket, csak vigyázni kell, hogy a hőmérséklet télen se süllyedjen 15 °C alá. A helyiség jól szellőző és huzatmentes legyen. Az egy-két állat számára kialakított férőhely legalább 35-40 cm hosszú és 25 cm magas (ennél a magasságnál célszerű rácsos tetőt is felszerelni).

Etetés-itatás:

Az állatok vizet csak ritkán isznak, és ha elég lédús zöldfélét kapnak, akkor egyáltalán nem szükséges vizet adnunk nekik. Nyáron, ha nagy a meleg és egy-két napig nem tartózkodunk otthon, használjunk önitatót. Lehetőleg kifejezetten hörcsögök számára gyártott mag- vagy tápkeveréket vásároljunk. Ezzel sok problémát megelőzhetünk! A friss zöldfélék biztosítása a vízszükséglet fedezésén túl egyéb szempontok miatt is fontos!

Legjobb a szabadban (tiszta helyről!) szedett fű, pitypanglevél, tyúkhúr, egyéb kerti gyomok, de adhatunk almát, görögdinnyét, sárgarépát, paprikát, paradicsomot, céklát, marharépát, uborkát és sok más gyümölcs- és zöldségfélét is. Hetente egyszer-kétszer adjunk állati eredetű fehérjét tartalmazó ételeket. Ez lehet sajt, túró, lisztkukac, főtt csirkecsont, ún. dropszok stb.

Gondozás:

Alomként faforgácsot használjunk, amit legalább kéthetente cseréljünk. Tegyünk be egy házikót is, mivel az állatok nappal alszanak és szeretnek ilyenkor és a kölykök nevelésekor is ebben tartózkodni! Fadarabokkal, ágakkal is változatossá tehetjük állataink férőhelyét. A rágcsálás elfoglaltságot jelent, és az állandóan növő fogakat is koptatja. Építhetünk alagutakat, esetleg időnként betehetünk egy mókuskereket.

A dzsungáriai törpehörcsög szőrével nincs teendőnk. Ha vérző, gennyes sebeket találunk rajta, nem eszik, gubbaszt, mindenképpen keressünk fel egy állatorvost!

Szaporítás:

A kölykök már néhány hetesen ivarérettek, de a nőstények első fedeztetésével várjunk kb. 3 hónapos korukig!  Ha egy pár egyszer már összekerült, nem szabad különválasztani őket, mivel nagyon csúnyán összemarhatják egymást, ha újból összekerülnek! A nőstényt a szülés után sem szabad különtenni a hímtől, csak ha már nem akarjuk többé szaporítani. A két szülő együtt neveli a kölyköket. A vemhességi idő kb. 16 nap.

A pár számára a szülés és az utódnevelés idejére biztosítsunk nyugodt körülményeket. A kölykök csupaszon, csukott szemmel jönnek a világra. Jelenlétüket csak nagyon vékony, síró hangjukról lehet felismerni. 2 hétig csak szopnak, de ezután már a fészket elhagyva (bár anyjuk igyekszik visszavinni őket), elkezdik kóstolgatni a szilárd élelmet. A kölyköket 4 hétig kell az anyjuk mellett tartani, ezután válasszuk szét őket nemek szerint. A kölykök neme nehezen, de megállapítható; kérjünk meg egy tapasztalt tenyésztőt, hogy mutassa meg, miként.

Tartásukkal kapcsolatos tudnivalók:

Tartásuk egyszerű. Én terráriumban tartom őket, mert könnyen takarítható, jól láthatom őket, és mert nem annyira emlékeztet egy börtönre. Számukra is fontos, hogy legyen búvóhelyük, s kellő mozgási lehetőségük, ami lehet egy elágazó gally, vagy a mókuskerék, de inkább mindkettő. A gally a fogak koptatására is jó, ami szintén nagyon fontos minden rágcsáló esetében. Vizet nem igényelnek, de szívesen isznak, ha kapnak vizet. Én nem rakok be nekik, mert a tálkát hamar telepakolják forgáccsal, az itatót pedig szétrágják. Inkább adjunk nekik több zöldséget és gyümölcsöt, s az elég is. Emellett magvakat, száraz kenyeret, alkalmadtán sajtot esznek. Megeszik a rovarokat is, pl. a legyet kimondottan szeretik (ezt véletlenül sikerült megfigyelnem). Ha kivesszük őket, óvatosak legyünk, mert nagyon haraphatnak. Továbbá szívesen szöknek el, s ez ellen érdemes óvintézkedéseket tenni. Fontos, hogy ne adjunk nekik édességet, csokit, ilyesmit, mert ugyan imádják, de nem tesz jót nekik!

 

Kínai csíkos törpehörcsög

 

Származásuk:

 

 Nevük nem teljesen fedi származási helyüket, mert nemcsak Kínában, hanem a Bajkál-tó környékén, Kazahsztánban és a Cserszkij - és Borcsovocsnij-hegységben is elõfordulnak.

 

Ismertetõ:

 

 A kifejlett állatok testhossza mindössze 82-126 mm, farkuk 20-33 mm. Testük felsõ része világosbarna, zsemlesárga, ezzel szemben testük alsó része fehér. Eredeti lelõhelyükön nem kedvelik õket a mezõgazdák, mert ha az egyedszám nagy, akkor komoly veszteséget okozhat a gabonafélékben. Mint a hörcsögökre jellemzõ, ez a faj is inkább az esti órákban ébrednek. Lényegesen lustább állatok, mint a szíriai aranyhörcsög. 20-22 napig vemhesek. Márciustól szeptemberig szaporodnak, egyszerre 4-5 utódot hoznak a világra.

 

Táplálkozásuk:

 

 Fõként magvakkal, gabonamagvakkal, füvekkel táplálkozik, néha megeszik egy-egy rovart.
Kiválóan megfelel a magkeverék (fénymag, köles, búza, lenmag), kevés zöld saláta, felaprított alma, sárgarépa, kevés túró, sajt, keksz, száraz kenyér, egy-egy lisztkukac. Nyáron és õsszel néhány sáska, szöcske is szerepelhet az étlapon.

 

Tartásuk

 

 Férõhelyük cseké:ly, 2-3 állatnak tökéletesen megfelel egy 30x20 cm alapterületû törpe terrárium, néhány búvóhellyel, például száraz fagyökérrel. A terrárium aljára szórjunk finom faforgácsot.

 

 

Robovszky törpehörcsög

 A roborovski törpehörcsög Oroszország Kínával és Mongóliával határos területéről származik.

Története:

Eredeti élőhelyén főleg a sztyeppés, félsivatagos részeket lakja. Rendszertanilag a rágcsálók (Rodentia) rendjébe és a hörcsögfélék (Cricetiade) családjába tartozik.

Leírása:

A kifejlett állatok hosszúsága legfeljebb 6-7 cm, a farok hossza is csupán 0,5-0,8 cm. Szemük és fülük - a testhez viszonyítva - nagy és feltűnő. Nyilván azért, mert leginkább alkonyatkor és hajnalban vannak ébren. Egyetlen színben léteznek: hátukat szürkés zsemleszínű, torkokat és hasukat fehér, igen finom tapintású szőrzet borítja. A bundájuk alkalmas arra, hogy még a mínusz 15 °C-os hidegben is vígan meglegyenek.

Az állat helyének kialakítása:

Lelőhelyükön föld alatti kotorékokat készítenek maguknak, amelyek mindössze 30-50 cm mélyen vannak. Terráriumi elhelyezésük nem igényel nagy helyet. Egy-egy párnak elég egy 30-35 cm hosszú és legalább 25 cm magas terrárium (bár ennél a magasságnál célszerű rácsos tetőt is felszerelni). Szobahőmérsékleten jól érzik magukat, de a hirtelen hőmérsékletváltozásra és a huzatra érzékenyek. Melléképületben is elhelyezhetjük őket, csak vigyázni kell, hogy a hőmérséklet télen se süllyedjen 10 °C alá. A helyiség jól szellőző és huzatmentes legyen.

Etetés-itatás:

Vizet szinte egyáltalán nem isznak, a folyadékot a lédús zöldfélékből nyerik. Nyáron, ha nagy a meleg és nem tartózkodunk otthon egy-két napig, használhatunk önitatót. Lehetőleg kifejezetten hörcsögök számára gyártott mag- vagy tápkeveréket használjunk. Ezzel sok problémát megelőzhetünk! A friss zöldfélék biztosítása a vízszükséglet fedezésén túl egyéb szempontok miatt is fontos!

Legjobb a szabadban (tiszta helyről!) szedett fű, pitypanglevél, tyúkhúr, egyéb kerti gyomok, de adhatunk almát, görögdinnyét, sárgarépát, paprikát, paradicsomot, céklát, marharépát, uborkát és sok más gyümölcs- és zöldségfélét is. Hetente kétszer-háromszor adjunk állati eredetű fehérjét tartalmazó ételeket. Ez lehet sajt, túró, lisztkukac, szöcske, főtt csirkecsont, ún. dropszok stb.

Gondozás:

Alomként faforgácsot használhatunk, amit legalább kéthetente cseréljünk. Tegyünk be egy házikót is, mivel az állatok nappal alszanak és szeretnek ilyenkor és a kölykök nevelésekor is ebben tartózkodni! Fadarabokkal, ágakkal is változatossá tehetjük állataink férőhelyét. A rágcsálás elfoglaltságot jelent, és az állandóan növő fogakat is koptatja. Építhetünk alagutakat, esetleg időnként betehetünk egy mókuskereket. Nem verekszenek, ezért több, akár 10 példányt is együtt tarthatunk. Ha már egy párnál több tartózkodik a terráriumban, akkor nem szaporodnak!

A roborovski törpehörcsög szőrével nincs teendőnk. Ha vérző, gennyes sebeket találunk rajta, nem eszik, gubbaszt, akkor mindenképpen keressünk fel egy állatorvost!

Szaporítás:

A kölykök már néhány hetesen ivarérettek, de a nőstények első fedeztetésével várjunk kb. 4 hónapos korukig! Szaporodási időszakuk van, amely tavasztól őszig tart. Télen egyáltalán nem ellenek. A szaporításuk elég nehéz! A roborovski törpehörcsög társas állat, de csak ha egyetlen párt tartunk együtt, akkor szaporodnak. Az egyneműek is békésen élnek egymás mellett. Csak ha jó körülményeket biztosítunk számukra, akkor remélhetjük, hogy szaporodni fognak. A nőstényt a szülés után nem kell különtenni a hímtől, csak ha már nem akarjuk többé szaporítani.

 A két szülő együtt neveli a kölyköket. A vemhességi idő kb. 20 nap. A pár számára a szülés és a felnevelés idejére biztosítsunk nyugodt körülményeket. Amíg a kölykök nem érik el a 3 hetes korukat, addig ne zavarjuk őket, mivel a szülők hajlamosak arra, hogy a védtelen kicsiket megöljék. A kölykök csupaszon, csukott szemmel jönnek a világra. Jelenlétüket csak nagyon vékony, síró hangjukról lehet felismerni. 2 hétig csak szopnak, de ezután már a fészket elhagyva (bár anyjuk igyekszik visszavinni őket), elkezdik kóstolgatni a szilárd élelmet. A kölyköket kb. 4 hétig kell az anyjuk mellett tartani, ezután válasszuk el őket. Általában eddigre már megszületik a következő alom, és a nagyobb kölykök már csak zavarják a szülőket. A kölykök neme nehezen, de megállapítható; kérjünk meg egy tapasztalt tenyésztőt, hogy mutassa meg, miként.

 

A Roborovszki törpehörcsög

1894ben fedezték fel a Roborovsky és Kozlov Expedíció során, nevét egyik felfedezőjéről kapta. Vélhetően a legritkább, s legnehezebben beszerezhető hörcsögfaj hazánkban, s ebből következik, hogy talán a legdrágább, de sokak szerint egyben a legaranyosabb is.

Általános jellemzők

Élőhelyük: 

Ázsiából, Mongólia területeiről származnak. Sivatagos területen élnek, üregeiket is homokba ássák, 50-150 cm mélyre, ahol már elviselhető a hőmérséklet. Fészkük gyakran gömb alakú, s különböző hulladékokkal, pl. ha tehetik teveszőrrel bélelik ki.

Leírásuk:

 A legkisebb méretű hörcsögfaj, a kifejlett példány nem nagyon haladja meg a 8 cm-t. Hátuk zsemleszínű, de feji végén lehet feketés is, hasuk fehér. Farkuk rövid, fülük arányaiban nagy, éppúgy, mint szemeik. Fogságban akár 3 és fél évig is elélnek, ami rendkívüli a hörcsögök között (a legtöbb faj úgy 2 évig él).

Viselkedésük:

A hörcsögök közül ők a legnehezebben szelidíthetők, bár minél több időt fordítunk rájuk, annál kezesebbek. Ugyanakkor a legfürgébbek is, tehát érdemes nagyon odafigyelni, mikor kivesszük őket: könnyen lerohanhatnak a kezünkről, nem törődve a következményekkel. Mindezek ellenére nem harapnak, vagy nagyon ritkán. Hallottam már harapásról, de engem még soha nem tiszteltek meg ezzel. Nálunk az okoz problémát, hogy nagyon gyorsan rohangásznak, így nehezen tudom kivenni őket, s ha kiveszem, akkor is úgy viselkednek, mint a lemmingek, s mindenképpen le akarják vetni magukat a mélybe. Éjjel és este aktívak, ám nem olyan hangosak, mint pl. a dzsungáriai törpehörcsögök. Ritkán veszekednek, s nem igazán csipognak, még ha félnek, akkor se. Összegezve viselkedésük miatt nem őket ajánlják a legkevésbé gyerekeknek.

Szaporodásuk:

Szaporodási időszakuk a természetben áprilistől szeptemberig, de fogságban akár decemberben is szaporodhatnak. A terhesség 20-30 napig tart és átlagosan 6 kicsi születik. A kicsik bundája másfél hetes korra kinő, szemük két hét körül kezd kinyílni. A roborovszkik látása nagyon rossz, fényt érzékelnek ugyan jól, de 5 cm-nél tovább nem igen látnak, ellentétben a campbell és a dzsungáriai hörcsögök másfél méterével. 

Tartásukkal kapcsolatos tudnivalók: Tartásuk egyszerű. Számukra is fontos, hogy legyen búvóhelyük, s kellő mozgási lehetőségük, ami lehet egy elágazó gally, vagy a mókuskerék, de inkább mindkettő. A gally a fogak koptatására is jó, ami szintén nagyon fontos minden rágcsáló esetében. Vizet nem igényelnek, de szívesen isznak, ha kapnak vizet. Én nem rakok be nekik, mert a tálkát hamar telepakolják forgáccsal, az itatót pedig szétrágják. Inkább adjunk nekik több zöldséget és gyümölcsöt, s az elég is. Emellett magvakat, száraz kenyeret, alkalmadtán sajtot esznek. Megeszik a rovarokat is, pl. a legyet kimondottan szeretik (ezt véletlenül sikerült megfigyelnem). Ha kivesszük őket, óvatosak legyünk, mert nagyon haraphatnak." Az idézőjel azért van, mert szó szerint ugyanezt írtam a dzsungáriai hörikhez is. A különbség annyi, hogy a roborovszkik igényelnek egy kis homokfürdőt is, mert kiválasztanak egy bizonyos olajat, ami miatt a bundájuk elég csúnya lehet, de ezt a problémát a homokfürdő megoldja. Mivel szociális állatok, ezért célszerű nem magányosan tartani őket. Ha egyedül vannak, akkor hajlamosak még mozgékonyabbak lenni, s ez megrövidítheti életüket. Fontos azt is figyelembe venni, hogy valóságos szabadulóművészek, így oda kell figyelni rájuk.

 
 Campell törpehörcsög
 
Ez a faj a Dzsungáriai törpehörcsög alfaja. Gyakran tartott faj, viszont sokkal harapósabb az összes többi hörcsögfajnál! Félalbínó változata ismert, ami annyiban nyilvánul meg, hogy piros  a szeme. Valószínűsítették, hogy nem lát jól, ezzel magyarázható, hogy bizalmatlanul fordul  mindenhez és mindenkihez, még akkor is, ha például egy emberi kéz szeretné megérinteni.
 
 
 
 

 

 

 

 
 

 Statisztika

Online: 4
Összes: 564306
Hónap: 3779
Nap: 117